Friday, March 24, 2017

E41-44: Kisah kak Fauziah dan anaknya

Teks: Nor Azian Binti Jamil
Gambar: Koleksi Peribadi
azian@draz.mySelasa lepas saya menerima kehadiran Kak Fauziah, pelanggan tetap yang setiap bulan pasti datang ke SOHO butik membuat pembelian.

Kak Fauziah ni rajin bercerita. Saya pula seorang pendengar setia. 

Kali ini Kak Fauziah berkongsi cerita tentang anak-anaknya. Beliau gemar bercerita tentang anaknya Zairi yang memiliki kedai komputer di Kompleks PP tempat yang sama saya pernah berniaga dahulu. 

Zairi mempunyai seorang abang yang dahulunya pernah bekerja di Dubai. Gajinya besar, setiap bulan tidak pernah kurang dari RM10,000 yang dibawa pulang. Namun begitu beliau membuat keputusan untuk berhenti kerja kerana tidak tahan dengan pengurusan syarikat.

Abang Zairi yang langsung tidak mempunyai minat berniaga akhirnya membuat keputusan untuk menjual coconut shake bersama seorang rakan di Taman PU. Tidak dapat bertahan lama, beliau menutup perniagaan kerana rakan kongsinya menarik diri. 

Demi kelangsungan hidup, beliau menyambung bidang yang tidak diminatinya dengan menjual cendol dan laksa di perkarangan masjid A. Wah! Sambutan yang hebat dan secara purata beliau mampu memperolehi hasil jualan sekitar RM400 sehari semenjak bermula 2 bulan yang lalu.  

Apa yang dapat saya kongsikan di sini ialah, untuk berniaga TIDAK PERLUKAN MINAT mahupun BAKAT. Kita sebenarnya boleh melakukan apa saja sekiranya berada di dalam fasa SURVIVAL. Kejayaan atau kegagalan sesuatu usaha yang dilakukan adalah satu proses kelangsungan hidup. Tidak penting jika kita gagal kerana kejayaan adalah sahabat sejati yang akan muncul apabila masanya tiba.

No comments:

Post a Comment